dinsdag 19 augustus 2014

Mens en lijden

Filmverwerking: 'Oscar et la dame rose.'

1) Vat je eigen mening over de film samen in drie kernwoorden:

KRACHT
VRIENDSCHAP
VERDRIET


2) Is wat in de film aan bod komt herkenbaar voor jou?  Wat is wel herkenbaar? Wat niet?

Herkenbaar:

Op het eerste zicht is Rose een sterke en stoere vrouw met een grote mond, maar ze heeft een groot hart.  Ze houdt enorm veel van Oscar op haar eigen manier.  Zelf heb ik in mijn nabije omgeving meerdere van deze mensen.  Je moet bij hen verder kijken dan de eerste indruk, want het is echt de moeite waard.


Niet herkenbaar:

Wat voor mij helemaal niet herkenbaar is, is de band tussen Oscar en zijn eigen ouders.  Ik kan mij niet voorstellen dat mijn moeder mij niet zou willen zien.  Zelfs wanneer ze slecht nieuws zou krijgen over mijn gezondheid.  Ik weet dat ze zich voor mij sterk zou houden.  Ze zou er alles aan doen om er elk moment van elke dag voor mij te zijn als ik dit nodig had. Ik probeer met mijn eigen dochter dezelfde goede band te creëren waarin je weet wat je aan elkaar hebt; in goede en slechte tijden.


3) Kies drie scènes uit de film die je hebben aangesproken.  Beschrijf ze zo duidelijk mogelijk en noteer per scène welke gevoelens voor jou de overhand hadden.



  • Beschrijving scène 1:

De eerste scène die me echt geraakt heeft in de film is meteen in het begin.  De ouders van Oscar krijgen het nieuws dat er voor hem niets meer gedaan kan worden en dat hij zal sterven.  De dokter vraagt hen of ze hem willen zien, maar dat willen ze beiden niet.  Ze kunnen het op dat ogenblik niet aan.  Wat zij niet weten is dat Oscar het gesprek van zijn ouders met de dokter heeft gehoord.  Hij weet dat hij niet lang meer te leven heeft en krijgt op dat ogenblik geen steun van zijn ouders bij het verwerken van dit nieuws


  • Gevoelens bij scène 1:
Ik voelde mij bij het bekijken van dit stukje boos.  Ik begreep niet dat de ouders niet naar hun zoon gingen om hem even te bezoeken.  Natuurlijk willen ze hem hun eigen verdriet niet tonen om hem ongerust te maken, maar Oscar is duidelijk een slimme jongen. Hij heeft door het gedrag van de ouders sowieso wel door dat er iets niet pluis is.  Ik had op dat moment het gevoel dat de ouders er niet waren om hun eigen zoon te steunen.  Ook al heb je als ouder op dat moment de kracht niet, probeer dan voor de korte periode die je nog rest zoveel mogelijk in de fysieke nabijheid van je kind te zijn.




  • Beschrijving scène 2:
Rose smokkelt Oscar in een grote neptaart mee naar het 'huis van God'.  Ofwel de kapel aan de overkant van het ziekenhuis.  Oscar kijkt naar het Christusbeeld en maakt de opmerking: "Geloof jij daarin? In die god? Hij is magerder dan ik ben!"  Waarop Rose antwoordt:  "Waarin geloof jij het liefst? Een god die lijdt zoals wij?  Of één die niets kan overkomen?  Er is een verschil tussen morele en fysieke pijn, Oscar.  Kijk naar zijn gezicht, ziet hij eruit alsof hij lijdt?"


  • Gevoelens bij scène 2:
Wat ik hier voel is het vertrouwen tussen de twee vrienden.  Rose en Oscar.  En het stijgende vertrouwen in een god die is zoals wij allemaal.  Ikzelf heb het moeilijk om in slechtere tijden mijn hart te luchten bij mensen die zelf nog niet veel hebben meegemaakt.  Wat Rose hier aanhaalt, klopt voor mij helemaal.  Ik zou ook niet geloven in een afgeborstelde superheld van wiens cape alle problemen gewoon afglijden.  Iemand die moeilijkheden overwonnen heeft, staat sterker in het leven dan iemand die ze heeft kunnen vermijden.




  • Beschrijving scène 3:
Peggy Blue, het vriendinnetje van Oscar, mag naar huis.  Haar operatie was geslaagd en haar ouders komen haar oppikken.  Van het ziekenhuispersoneel mag Peggy niet meer op bezoek bij Oscar.  Zij vinden het beter dat haar ouders gewoon met haar vertrekken.  Peggy wil per se haar vriend zien, ze staat smachtend naar zijn raam te kijken met de tranen in de ogen.


  • Gevoelens bij scène 3:
Verdriet.  Het was voor mij echt een trieste scène.  De twee verliefde kinderen mogen elkaar niet meer zien.  Goed wetende dat dat betekent dat Peggy Oscar nooit meer in leven zal zien.  Hij heeft nog maar een paar dagen en het plezier van een laatste knuffel, een deftig afscheid van zijn Peggy wordt hem niet gegund.





4) Op welke manier hebben de drie scènes die hierboven vermeld worden te maken met je eigen levenservaring/levensvisie?
Wat wil de regisseur van de film ons duidelijk maken?  Wat is volgens jou de boodschap die door de film wordt overgebracht?


Wat heel duidelijk overeenkomt met mijn eigen levensvisie is het zorgen voor elkaar.  Ik vind het geweldig dat Rose zo'n ruwe bolster met blanke pit is.  Zij is een echte houvast voor Oscar in deze moeilijke periode.  Ze zet haar eigen bekommernissen opzij om hem even te kunnen laten ontsnappen uit zijn dagelijkse zorgen.  Rose probeert hem af te leiden van het onvermijdelijke.  Ze brengt hem in contact met het geloof enerzijds en haar wilde worstelverhalen anderzijds.  De afwisseling tussen de zwaardere levensvragen en de lichtere vertelsels is een mooi evenwicht.  De boodschap die de regisseur ons wil meegeven bestaat volgens mij uit verschillende facetten.

Wie stilstaat bij het leven van een ander, leert ook zichzelf beter kennen.

Geloven is voor iedereen anders, het is niet noodzakelijk, maar het kan heilzaam zijn.

Vriendschap is en enorm belangrijk, mensen kunnen zoveel voor elkaar betekenen.


5) Wat zijn de gelijkenissen en de verschillen tussen jouw visie en die van de filmmaker op geloof en relaties?

De gelijkenissen die ik qua geloof kan terugvinden in de film zijn de relaties tussen mensen als bouwsteen voor een gezond geloof.  Geloven in anderen en samen met hen een evenwichtig leven opbouwen waarin je voor elkaar zorgt en elkaar graag ziet.  Zo kan je iets betekenen in het leven van een ander.  Eerlijkheid, hoe moeilijk dit soms ook kan zijn, is enorm belangrijk.
Het verschil met mijn manier van geloven en zin geven aan het leven is dat ik niet naar een god als figuur op zoek ben.  Ik probeer 'geluk' als god te zien en na te streven.  Soms is geluk ver te zoeken… 
Andere keren vind je geluk in de kleinste dingen terug.  In de film wordt echt verwezen naar God als persoon en ook Jezus wordt aangehaald.  Het Christendom wordt hier meer letterlijk genomen.








Geen opmerkingen:

Een reactie posten