Mijn ecologische voetafdruk:
Voor het berekenen van mijn ecologische voetafdruk kon ik mijzelf omschrijven als geremde hoper.
Na het bekijken van mijn resultaten, was ik dus ook niet meteen verrast. Maar ik weet wel dat het beter kan. We willen uiteindelijk allemaal een duurzame wereld creƫren voor onszelf en ons nageslacht.
Wat het moeilijk maakt zijn de gewoontes die we met de jaren hebben opgebouwd. Wij zien groener aan doen al snel als een straf. Je moet dingen laten die je als luxe beschouwt. Het vlak waarop ik mij het makkelijkst aanpas is transport. Ik probeer zo vaak mogelijk te voet of met de fiets te gaan. Want hoewel ik hier niet als "groene" uit de bus kom bij de test, geniet ik toch van de buitenlucht en de natuur; ik ben niet onmiddellijk een stadsmus.
Ik geniet van de voordelen van de stad, maar kijk er naar uit om zo snel mogelijk in een groenere omgeving te gaan wonen. De grootste redenen voor mijn niet-ecologisch gedrag zijn gewoonte en gemakzucht.
Het wordt hoe langer hoe moeilijker om onze wereld gezond te houden. Met alle mogelijkheden die we in onze maatschappij hebben, vervuilen we even snel als we leven. Alles wordt in kleine verpakkingen gemaakt en van elk voorwerp heb je tegenwoordig een wegwerpversie. Onze vuilnisbelten zijn inmiddels kleine dorpen geworden. Is er iets stuk? Onderdelen kosten vaak even veel als een nieuw toestel, dus hup in de vuilbak ermee!
Ook op onze energie zijn we allesbehalve zuinig. Iedereen heeft in huis wel toestellen die dag in dag uit ingeschakeld blijven en weinigen zullen timen hoe lang ze elke dag onder de douche staan. Voor ons West-Europeanen zijn natuurrampen en andere effecten van de opwarming van de aarde een 'ver-van-mijn-bed-show'. We zien het allemaal gebeuren in het nieuws op tv vanuit onze luie zetel. We zijn naar mijn mening niet bang genoeg van wat er ons allemaal te wachten staat. In sommige landen zoals bijvoorbeeld China is het effect van vervuiling schrijnend en overduidelijk.
Voor velen van onze mede-aardbewoners is de natuur niet langer beperkt tot een verkwikkende wandeling door het bos. Zij staan dagelijks oog in oog met de gevaren van moeder natuur. Bij hen is het niet meer genieten van de natuur, maar puur overleven van de natuur.
Onze relatie met de natuur moet dringend veranderen. We geven meer dan we nemen. Net zoals dit in een relatie met mensen onderling niet zou blijven duren, heeft onze aarde het ook gehad met onze hebberigheid. We kunnen niet onbeperkt blijven uitbuiten. Voor ons eigen goed en het voortbestaan van ons leven op aarde moeten we werken aan ons respect. Wij moeten op onze aarde leven in evenwicht met de natuur.
Mooi verwoord door Tim Jackson:
"We spend money we don't have...
on stuff we don't need,
to create impressions that don't last
on people we don't care about."
En dit doen we allemaal zonder na te denken over de toekomst. Onze huidige status en het groeien van onze economie zijn belangrijker voor ons dan de toekomst. We sparen niet meer voor de toekomst. Zowel op vlak van letterlijk geld sparen, als op vlak van spaarzaam omgaan met wat er op onze aarde voorzien is.
Het is onze taak om de toekomst van de natuur te verzekeren om voor volgende generaties een toekomst met de natuur te garanderen!
Bronnen:
- M. Jackson, Heal the world, www.youtube.com
- Bereken je ecologische voetafdruk, www.ecolife.be
- foto's, www.google.be/afbeeldingen
Beste Evelien,
BeantwoordenVerwijderenDe mens is bovenal een gewoontedier. Het is al moeilijk je slechte gewoontes te erkennen, laat staan deze dan ook daadwerkelijk te veranderen. Wat het volgens mij lastig maakt, is dat ons gedrag niet meteen nadelen oplevert op korte termijn. Hierdoor is het moeilijk een gemotiveerde en duurzame gedragsverandering door te voeren. De gevolgen op lange termijn zijn echter onmiskenbaar; stof tot nadenken!
Groetjes,
Karlijn
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
BeantwoordenVerwijderen