Wat geeft mijn leven zin? Waarin geloof ik?
Wat voor mij het leven het meeste zin geeft, zijn de relaties met andere mensen.
Je kan op elk gebied in je leven ontzettend succesvol zijn, alles perfect op een rijtje hebben, een mooi huis, een dikke bankrekening, alles wat je hartje maar kan wensen...
Als je niemand hebt om dit alles mee te delen, is het allemaal niets waard.
Het is zoals het filosofisch raadsel:
'Als een boom omvalt in het woud, en niemand is daar om het te horen, maakt het dan geluid?'
Als je ten volle leeft, maar er is niemand daar om met je mee te genieten... Heb je dan geleefd?
Ik heb altijd een rijk gevuld leven gehad op sociaal vlak. Met voor- en tegenspoed, maar altijd in nauw verband met vrienden en familie. Dingen die je bereikt in het leven, wil je toch met anderen delen? En als het een keer tegenslaat, heb je soms een schouder nodig om op uit te huilen...
Wat bij mij de grootste impact op mijn leven tot nu toe heeft gehad is de geboorte van mijn dochter. De twee jaren dat ik nu voor haar kan zorgen, hebben voor mij het volledige leven in perspectief gebracht. Het heeft mij werkelijk veranderd als mens. Ik geniet meer van de kleine dingen, de kleine momenten in het leven die het allemaal de moeite waard maken.
Dingen waar ik me vroeger druk in kon maken, zijn nu peulschillen. Je wordt er minder egoïstisch door. Ineens ben jij zelf niet meer het middelpunt van je eigen leven en kan je alles een beetje van buitenaf beschouwen.
Door dit alles ben ik gaan beseffen wat zo belangrijk is in het leven - voor mij althans. Familie, vrienden, kortom de mensen om je heen.
Materiële zaken worden naar de achtergrond geplaatst. Het gaat meer om de kwaliteit van momenten dan de kwantiteit aan spullen.
Voor de rest bestaat de zin van het leven voor mij voor een groot stuk uit 'zin hebben in het leven'.
Blij zijn met wat elke dag ons brengt en beseffen wat je hebt, niet focussen op wat je niet hebt. Wat niet wil zeggen dat je geen dromen voor de toekomst mag koesteren. Maar tot je daar bent, probeer al te genieten van vandaag...
Bespreking bronnen over geluk en de zin van het leven:
bronnen: 1)Geluk, wat is het en hoe bereik je het? www.ivpp.nl/geluk
2) Waarom leven wij? Wat is de zin van het leven? www.drlex.be
3) Dat heet dan gelukkig zijn. Ann Christie
Deze drie bronnen heb ik gekozen omdat ze de meest uiteenlopende ideeën over dit onderwerp weerspiegelen. Enerzijds een recept voor geluk, anderzijds het volledig abstraheren van ons menselijk bestaan.
Wij zoeken allemaal naar de zin van ons leven en een manier om er vol geluk in te staan. Volgens bron 2 is dit totaal nutteloos. Wij zijn zoogdieren en wij bestaan. Het feit dat wij hierover nadenken en ultiem geluk nastreven is net datgene dat ons ongelukkig maakt. Alle andere zoogdieren leven samen met elkaar en met de natuur zonder zin te willen geven aan hun leven. Het zoeken naar geluk is onze menselijke achillespees. Het weerhoudt ons ervan zorgeloos door het leven te gaan. Dieren vragen niet 'waarom?'.
Hoewel je geluk dus beter niet nastreeft, kan je in bron 1 terugvinden hoe het zou moeten. Iedereen kan gelukkig zijn. Het gaat niet om geluk hebben, maar om geluk voelen. Anders zou iedereen die veel heeft (niet enkel materieel) sowieso gelukkig zijn en zij die niets hebben ongelukkig. Toch is dit niet zo. Gelukkig zijn is een gave die sommige mensen aangeboren hebben. Ze voelen zich sneller gelukkig dan anderen. Ze weten hoe ze dit gevoel kunnen opwekken. Als we onszelf kunnen leren om geluk te voelen zonder meer te hebben of te bereiken dan we nu al hebben, is iedereen gelukkig.
Het liedje van Ann Christie duidt nog eens aan hoe belangrijk het kan zijn om iemand in je leven te hebben. 'Dat heet dan gelukkig zijn... het gevoel niet alleen te zijn...'
Ik kan mij in elk van deze visies wel een beetje vinden. De wetenschappelijke visie die het zoeken naar zin als onbenullig ziet, geluk dat in ons allen aanwezig is als gevoel en geluk vinden in relaties met anderen.
Geluk is iets maakbaar. Het vinden van de elementen die je ervoor nodig hebt en de manier waarop je ze bij mekaar moet sprokkelen, blijven uitermate boeiende uitdagingen. Het is iets van alle tijden denk ik.
BeantwoordenVerwijderenGroetjes,
Karlijn